Effektiva hårborttagningsbehandlingar för hirsutism

Hårborttagningsbehandlingar för hirsutism

Hirsutism är en utbredd sjukdom som i allmänhet inte är livshotande. Men det kan indikera allvarligare klinisk patologi och klinisk utvärdering bör kunna skilja mellan godartade orsaker från tumörer och andra orsaker som polycystiskt ovariesyndrom, sen debuterad adrenal hyperplasi, och Cushings syndrom. Nyare alternativ kan nyttjas med de förbättringar som gjorts inom laserbehandling för hårborttagning och inom flamskyddsmedel. Dessutom kan användningen av insulin-sensibiliserande ämnen vara till stor hjälp för kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom.

Onödigt ansiktshår är någoting man vill bli av med, särskilt kvinnor. Det är en följd av en androgen överproduktion, ökad känslighet för androgener eller andra metaboliska eller endokrina störningar. Därmed fluktuerar hårborttagningsalternativ, med olika omfattning av obehag eller kostnader. Dock är det bland alla dessa många hårborttagningsalternativ, elektrolys som man kommer att tänka på enbart, när det gäller permanent behandling.

Patienter som lider av hirsutism söker behandlingsalternativ, vilket kan delas upp i åtgärder som antingen är riktad mot lokala yttringar av hirsutism eller farmakologisk terapi som syftar till att hjälpa de bakomliggande orsakerna. Fysiska metoder för hårborttagning, från rakning till laserterapi, topikal behandling och viktminskning är några av de lokala manifestationer som omfattas av terapier. Som riktigt påpekat är lokala åtgärder som rakning, blekning, hårbortagningsmedel samt elektrolys mer lämplig för de patienter med mild hirsutism. När det kommer till rakning, det är en enkelt och snabb sak att göra, men patienter tycker det är beklagansvärt.

Rakning gör inte människans hår grövre eller ökar tillväckten av det. Det är vanligare bland män än kvinnor. Det bör nämnas att rakning är en jämförelsevis praktisk och säker sak att göra när det kommer till att ta bort ansiktshår. Annat än småsår eller irritation på grund av rakprodukter, så finns det inte några biverkningar. För mörkt hår så är blekning ingen idé för att inte tala om den hudirritation som kan komma att uppstå.

Patienter brukar välja epilering eller plockning. Vad som sker här är att det fullständiga håret med rot tas bort. Det är en av de billigaste metoderna och ger ett resultat som sträcker sig över 6-8 veckor. Men problemet ligger i att det inte är en metod att använda för större områden. Man ska komma ihåg att vaxning, både varm och kall, är en form av epilering. När det gäller biverkningar, så kommer du att stöta på brännskador, follikulit, pseudofolliculitis, postinflammatorisk hyperpigmentering och för att inte tala om ärrbildning.

Elektrolys verkar vara ett lämpligt alternativ, eftersom det inte bara är effektivt utan även ger ett permanent resultat. Även om denna behandling anses vara permanent så kan det skilja sig åt beroende på metod och vem som utför den. Det innefattar en varierande omfattning av sessioner, särskilt i början och följs av underhåll. När det gäller bieffekter, så kan patienter drabbas av ödem, rodnader, smärta, ärr, keloid/vävnadsskada och postinflammatoriska pigmentförändringar. Observera, personer med pacemaker bör inte genomgå denna behandling.

Vad laserberhandlingar gör är att den garanterar en selektiv inriktning på hårets rot och kan göra att håret inte växer tillbaka på 3 månader. Med andra ord, underbyggnaden av hårborttagning med laser är en exakt inriktning på melaninet i hårets rot. Laserbehandlingar saknar inte biverkningar, utan de kommer i form av ödem och erytem. Men dessa försvinner inom 24 timmar efter behandling. Laserbehandling innebär även smärta på grund av den värmeenergi som skapas.

På senare tid så har laserterapi för hirsutism utvecklats. Det finns flera varianter av lasrar som kan hittas så som rubinlaser, alexandritlaser, pulsdiod, och YAG. Den bästa av dessa är pulsdiod, då den är mindre kostsam och den mest konsekventa. En enda behandling kan garantera permanent hårborttagning med en återväxt som inte sker på mellan 2-6 månader hos de flesta patienter. Däremot kan flera behandlingar mer eller mindre garantera permanent hårborttagning. Farmakologisk behandling är ett annat alternativ som finns. Denna behandling av hirsutism måste vara avsedd för att blockera androgena åtgärder på hårsäckar eller undertrycka androgen produktion. Du kommer märka att farmakologiska medel reagerar ganska långsamt och sker över flera månader. Dessutom så bör lokala åtgärder gå hand i hand med medicinsk terapi för de patienter som en medicinsk behandling är oacceptabla för.

Tillväxten av ansiktshår kan alla tas om hand med otaliga orala läkemedel som till exempel spironolakton (Aldactone), tredje generationens p-piller och cimetidin (Tagamet). Men kom ihåg att här saknas långsiktiga siffor/fakta över säkerhet och effektivitet.