Kraftig/överdriven hårväxt kan avlägsnas genom en mängd olika kosmetiska behandlingar

Kosmetisk hårborttagning för Hirsutism

Läkemedelsbehandlingar, laserborttagning och elektrolys är något som kan ge en långsiktig lösning på hirsutism. Dock finns det flera kosmetiska alternativ som är tillgängliga. Hårborttagning på kosmetisk väg är inte något som ger en långsiktig lösning på problem med för mycket hår, utan är ett kortsiktigt sätt att lösa det på. Det krävs att man regelbundet upprätthåller dessa typer av behandlingar för att hålla håret borta. Dock är det en stor fördel då alla dessa sätt att ta bort hår på kan användas i hemmet, det är snabbt och enkelt samt att kosmetisk hårborttagning är både billiga och lättillgängliga.

Rakning

De flesta kvinnor är inte villiga att raka bort överflödigt hår, särskilt inte i ansiktet. Rakning av ansikte ses som en mycket manlig sak att göra. Dock är rakning ett av de snabbaste, billigaste och mest effektiva sätt att tas bort ansiktshår. Om hårväxten i skägget eller mustaschen är blygsamt framträdande, så är rakning något som kan ge bra resultat. Den största nackdelen är att håret snabbt växer tillbaka, vilket leder till att man bör raka regelbundet. En annan nackdel med rakning är om man har känslig hud, då det kan ge utslag eller förorsaka att man får inåtvända hårstrån. Oftast sker inåtvända hårstrån när man rakar benen, men förekommer även på andra områden på kroppen. På grund av detta är det bra att testa att raka på ett mindre område först och avvakta för att se om det uppstår problem med inåtvända hårstrån innan man rakar större områden. Det finns en myt som säger att rakning gör att det hår som växer ut igen blir grövre. Detta är inte sant och flera studier har gjorts för att bevisa detta. Orsaken till att man tror att det är på det viset är att när man rakar så uppstår det stubb, som i sig är kort och tjockt och mycket grövre än de strån man rakade bort. Men när det kommer till tillväxten av håret så är det inte någon skillnad på tjockleken.

Blekning

Att bleka ansiktshåret och ibland även kroppshår är en populär metod för att dölja hirsutism på de individer som är ljushyade. Blekning är avsedd för att minska kontrasterna mellan håret och huden. Ju mindre konstrast, desto mindre blir håret synligt. Blekning gör dessutom håret något mjukare. Dock har blekning risker i form av biverkningar, främst för de personer med känslig hud, då irritation från kemikalierna kan uppstå. För mörkhyade personer kan blekning vara en nackdel, då det istället kan öka kontrasten mellan håret och den mörka huden.

Kemisk hårborttagning

Kemiskt hårborttagningsmedel kan vara ett effektivt sätt att ta bort hår och det ger ett resultat som håller längre än rakning. Dessa kemikalier är i huvudsak mycket alkaliska till sin natur och de försvagar hårfibern så att de bryts av en liten bit under hudytan när krämen gnids eller tvättas bort. Denna typ av hårborttagning har även den, risker/biverkningar för personer med känslig hud. Kemikalierna kan vara irriterande för huden, främst i ansiktet men även på armar och ben. Inåtväxta hårstrån kan även här bli ett problem för vissa individer som använder sig av kemiskt hårborttagningsmedel.

Plockning

Plockning av hår för att avlägsna överflödig hårväxt kan fungera väldigt väl. Små områden på kroppen kan man använda sig av en pincett för att plocka hårstråna individuellt. Gäller det större områden så kan man plocka dessa med hjälp av en batteridriven epilator. Resultatet kan bli mycket bra. En av de största nackdelarna med plockning av hår är att det dels växer tillbaka och då mycket grövre än det var innan. Att plocka hår skadar hårsäckarna vilket ibland resulterar i att det växer upp ett nytt hårstrå som är mycket grövre. För de små hårsäckar som finns som exempelvis ögonbrynen, kan det istället leda till att efter ett tag av plockande slutar växa. Större, grövre hårsäckar som de som finns på benen är oftast så pass stora och starka så att de fortsätter växa även efter upprepad plockning.

Trådning är en särskild form av hårplockning. Detta är något som vissa salonger erbjuder. Trådning innebär att man använder sig av tvinnade trådar och för dessa över huden och det hår som fastnar mellan blir plockade. Detta är ett snabbt sätt att plocka hår på och om det är erfarna händer som utför metoden så kan det vara ett bra sätt att ta bort mindre hår i ansiktet.