Information om Cushings syndrom

Cushings syndrom är en sjukdom som präglas av en endokrin sjukdom. Detta resulterar i överskottsaktivitet av hormonet androgen. Yttringar av Cushings syndrom inkluderar hirsutism(markerar med oönskat och överkott av hår på överläppen, pannan och ryggen), högs blodtryck, ”Buffalo hump”(en fettknöl på nacken) lila striae(hudbristningar), bukfetma, runt ”månansikte” och en proximal muskelförtvining och svaghet. Cushings syndrom är en sällsynt orsak till hirsutism, som är tillväxt av oönskat hår hos kvinnor i ett mansliknande mönster. Det är ett resultat av ett överskott på androgen process på härsäckarna. Den mest förekommande orsaken till denna typ av hirsutism är polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Andra mindre utbredda hormonutlösta orsaker till hirsutism inkluderar hyperandrogenism, hypotyreos, hyperandrogen insulinresistent acanthosis nigricans syndrom (HAIR-AN), 21-hydroxylas icke-klassisk I adrenal hyperplasi (sen debut CAH), 21-hydroxylas-brist kongenital adrenal hyperplasi, hyperprolaktinemi, och androgena tumörer.

Cushings syndrom kan utvärderas genom medicinska undersökningar som en datormografi för att granska binjurarna, en 24-timmars urinfria kortisol- och blodtryckstester. Man kan även göra en klinisk undersökning för att kontrollera en ökad koncentration av kortison på kvällen och en avsaknad av dygnsvariation. Men eftersom denna process görs genom att ta blodprov vid 8:00 på morgonen och sedan igen 23.00 på kvällen, så är denna metod inte så populär. Emellertid, om testerna kommer tillbaka och är positiva, så måste man genomföra ytterligare läkarundersökningar för att upptäcka den verkliga källan till sjukdomen. Generellt så är det klokt att även kontrollera associerade symtom av denna sjukdom innan du går in för att göra en detaljerad läkarundersökning.

Ett vanligt test som utförs om misstanke om Cushings syndrom finns är dexametasonhämningstest. Det görs med 1 mg som ges inför natten. Ett positivt utfall indikerar sjukdomen. Några fall av Cushings syndrom har utvecklats som ett resultat av behandling med läkemedel. Vissa psoriasispatienter som har applicerat 0,25 % desoximetason (en klass II-steroid) varje dag under en femårsperiod utvecklade Cushings syndrom, som ett exempel.

Behandling av endokrinutlösta sjukdomar kan göras genom androgen suppression, perifer androgen blockad i kombination med mekanisk/kosmetisk eller topikal bortskaffande och destruktion av de oönskade hårstråna. Det är också viktigt för de patienter som har hirsutism och samtidigt lider av övervikt, att gå ner i vikt. Hos dessa patienter bidrar man till en viktkontroll genom att öka nivån av könshormonbindande globulin (SHBG) i kroppen och därmed minska fria androgennivåer.